Innowacja pedagogiczna: Usługi gastronomiczne i dodatkowe w luksusowej bazie hotelowo-promowej
W terminie od 3 marca do 30 maja 2025 realizowana była przez uczniów klasy 3C w zawodzie technik hotelarstwa innowacja pedagogiczna pt. Usługi gastronomiczne i dodatkowe w luksusowej bazie hotelowo-promowej. Idą przewodnią innowacji stały się słowa Konfucjusza: "Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem”. Głównym celem innowacji było utrwalenie, poszerzenie wiedzy i umiejętności zawodowych uczniów na podstawie obserwacji pracy pracowników branży hotelarskiej, praktyczne poznanie funkcjonowania usług dodatkowych w luksusowych hotelach i na promie oraz udzielanie informacji na ich temat i informacji turystycznej. Wprowadzenie innowacji dotyczyło stosowania różnych metod i form pracy z uczniami z zastosowaniem job shadowing, pogadanek i warsztatów zawodowych.
30 maja 2025 odbyło się podsumowanie innowacji w obecności wicedyrektora i przedstawicieli klas hotelarskich - prezentacja opracowanych zagadnień i ich ocena, fotorelacja, analiza ankiety oraz debata dotycząca zasadności i form realizacji innowacji. Bardzo dziękujemy restauracji Mexicaga, hotelom: Puro i Admirał w Gdańsku oraz firmie Polferries za wkład metodyczny w innowację.