Technik hotelarstwa
Zadania zawodowe:
- oferowanie usług hotelarskich,
- obsługa klientów w obiektach hotelarskich,
- organizowanie usług gastronomicznych,
- współpraca z podmiotami gospodarczymi świadczącymi usługi turystyczne,
- promowanie i sprzedaż usług hotelarskich.
W toku nauki:
- wycieczki metodyczne do hoteli oraz obiektów noclegowych różnych rodzajów i kategorii,
- praktyki zawodowe w kraju i za granicą, w tym praktyki na promach.
Praktyki zawodowe – Cykl kształcenia trwa 5 lat i obejmuje zajęcia teoretyczne, praktyczne w wymiarze 8 tygodni praktyk zawodowych (w klasie II i III)
Praktyki odbywają się w:
- hotelach w Łodzi (andel's, Focus, Grand, Ambasador, Campanille, Ibis, Double Tree by Hilton, Qubus, Holiday Inn),
- obiektach hotelarskich na terenie całego kraju
- instytucjach partnerskich naszej szkoły w krajach UE (Niemczech, Hiszpanii, Portugalii)
Kwalifikacje zawodowe
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:
- utrzymywanie czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych,
- przygotowywanie i podawanie śniadań,
- organizację usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Egzamin z kwalifikacji HGT.03. w 5 letnim technikum odbywa się pod koniec drugiej klasy.
HGT.06. Realizacja usług w recepcji:
- rezerwację usług hotelarskich,
- obsługę gości przyjeżdżających i wyjeżdżających.
Egzamin z kwalifikacji HGT.06. w 5 letnim technikum odbywa się na koniec pierwszego okresu piątej klasy.